Hospice

De oorspronkelijke betekenis van de term 'hospice' is gastenverblijf. Tegenwoordig is een hospice een gastvrij huis waar terminaal zieke mensen de laatste dagen van hun leven kunnen doorbrengen. Sinds 2002 is de witte villa in Gouda in gebruik als hospice voor de regio Midden-Holland. Sinds september 2017 beschikken we ook over een hospice in Waddinxveen.

Wat thuis kan, kan bij ons ook

In de hospices in Gouda en Waddinxveen staan de vrijwilligers voor u klaar om samen met de mantelzorgers, de verpleegkundige / verzorgende en de huisarts te zorgen dat de laatste dagen van het leven voor u zo comfortabel mogelijk zijn. Wij streven naar rust en een huiselijke sfeer in onze hospices. U kunt aangeven wat voor u belangrijke gewoonten zijn en wij zullen met elkaar zorgen dat uw verblijf naar alle tevredenheid zal verlopen.

 

Voor wie?

Het hospice staat open voor iedereen die de wens heeft om de laatste dagen van het leven in een van onze hospices door te brengen. Wel hanteren wij een aantal criteria voor een verblijf in het hospice:

  • u bent ongeneeslijk ziek en de behandeling op genezing is gestopt,
  • u heeft een geschatte levensverwachting van maximaal drie maanden,
  • de mogelijkheid om thuis verzorgd te worden is er niet (meer).

 

Het hospice kan geen zorg bieden aan mensen met een complexe zorgvraag waarbij continu verpleegkundige zorg vereist is.

Mantelzorger Joke:

"Dat er dag en nacht iemand bij Annie was gaf me rust."

Wat doet de vrijwilliger?

De belangrijkste taak van de vrijwilliger is 'Er Zijn' voor de bewoners. Daarnaast bestaan de taken uit verzorging en begeleiding, hulp bij de toiletgang, het verzorgen van eten en drinken en het ondersteunen van de mantelzorg. In diensten van vier uur zijn twee vrijwilligers aanwezig tussen 07:00 uur en 23:00 uur.

Zorgvrijwilliger schrijft verslag

Medische zorg

De medische zorg wordt gegeven door uw huisarts. Mocht dit niet mogelijk zijn omdat u niet woonachtig bent in Gouda of Waddinxveen, dan zorgen wij voor een vervangende huisarts.

De huisarts is verantwoordelijk voor de medische zorg. Hij/zij bezoekt u zo vaak als nodig en in overleg met u. Het behandelbeleid wordt met u doorgenomen en afgesproken.

 

Verpleegkundige zorg

Verpleegkundigen/verzorgenden van Zorgpartners (Gouda en Waddinxveen) leveren de verpleegkundige zorg op basis van het met u afgesproken zorgplan. Overdag zijn zij aanwezig in het hospice afhankelijk van de afspraken en zorgbehoefte en tussen 23.00 en 07.00 uur is er een verpleegkundige van Pluszorg aanwezig.

Faciliteiten

De kamers hebben een basisinrichting en u bent vrij om persoonlijke eigendommen mee te nemen. Ook het meenemen van een huisdier behoort tot de mogelijkheden.

 

Privacy

Overeenkomstig de wettelijke voorschriften hanteren wij een aantal regels met betrekking tot de bescherming op de registratie van persoons- en medische gegevens van de gasten. Vanaf 28 mei 2018 voldoen wij aan de aangepaste wetgeving.