Interview met Laatste Zorg Vrijwilliger Heidi

woensdag - 23 februari 2022

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels in onze organisatie. In de serie 'Interview met' vertellen vrijwilligers over het werk wat ze doen voor onze organisatie.

Deze keer vertelt Heidi Kingma over de Laatste Zorg. Heidi is Laatste Zorg Vrijwilliger in het hospice in Waddinxveen. 

 

Mij werd gevraagd iets te vertellen over het verlenen van de Laatste Zorg aan mensen die zijn overleden. De woorden Laatste Zorg zeggen het al; je verzorgt iemand voor de laatste keer. In de periode, dat de mensen in het hospice verblijven, zorg ik voor ze en nadat iemand is overleden, doe ik dat voor de laatste keer.

 

Na het overlijden wordt de gast gewassen en aangekleed. De kleding is vooraf uitgekozen door de gast of naasten. Het verlenen van de Laatste Zorg doe ik samen met een collega. Nabestaanden kunnen hier bij aanwezig zijn. Ze kunnen meehelpen met de verzorging of gewoon erbij zijn. Naast het wassen verzorgen we ook de haren en brengen ze in model. We kunnen haren krullen of mensen scheren. We doen alles zoals vooraf met de gast of naasten is besproken en doen ons best om aan alle wensen te voldoen. De laatste zorg doen wij in alle rust en met respect voor de gast zoals wij bij leven ook doen.

 

Als wij klaar zijn met de verzorging vragen wij de nabestaanden om een keus te maken uit de laatste-zorg-kleden die wij mooi geplooid over de gast neer leggen. Ik vind het vaak een bijzonder moment, als alles klaar is, de kamer is opgeruimd en nabestaanden zeggen, ja dit is precies onze vader, moeder, partner of dierbare. Als er dan, in overleg met de naasten, kaarsjes worden aangestoken, ontstaat er soms zo’n mooi, sereen moment.

 

Dit alles maakt dat ik het werk als laatste zorg vrijwilliger mooi, bijzonder en op een bepaalde manier ook fijn vind om te doen samen met een groepje fijne collega's en hoop dit mooie en dankbare werk nog heel lang te doen!

 

Heidi Kingma