Interview met Complementaire Zorg Vrijwilliger Monique

maandag - 7 maart 2022

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels in onze organisatie. In de serie 'Interview met' vertellen vrijwilligers over het werk wat ze doen voor onze organisatie.

 

Deze keer vertelt Monique over de Complementaire Zorg. Monique is Zorg Vrijwilliger in het hospice in Waddinxveen en doet ook complementaire zorg.

 

Ik zal mij eerst voorstellen: Ik ben Monique en doe vrijwilligerswerk bij de Hospice in Waddinxveen.

 

Ik ben van beroep schoonheidsspecialiste en vind het fijn om mijn klanten de aandacht, een luisterend oor, de rust en verwennerij te geven en zo ben ik bij de Hospice gekomen als vrijwilliger om die aandacht ook aan de gasten te mogen geven.

 

Toen ik hoorde van de complementaire zorg was ik gelijk enthousiast. Ik heb een volledige training met collega's gevolgd en ben nu gecertificeerd.

 

Complementaire Zorg

Complementaire zorg is waarbij het bieden van ontspanning centraal staat. We passen deze zorg toe om de gasten welbevinden en comfort te bieden en de ziektebelevingpositief te beïnvloeden. Deze zorg kan bij pijn, misselijkheid, slaapproblemen, spanning, onrust, angstof een sombere stemming een verlichting van de klachten geven. Wij bieden verschillende vormen van complementaire zorg aan o.a.

 

 

Aromazorg

Hierbij werken we met etherische oliën. Iedere olie heeft zijn karakteristieke eigenschap. De vrijwilliger kan adviseren welke olie voor de gast geschikt is en welke daarbij past. De olie kan o.a. op de kamer verdampt worden.

 

Hand- en voetmassage

Voor de ontspannende massages gebruiken wij een neutrale of aromatische massageolie die altijd natuurzuiver is. De massages kunnen gegeven worden in bed of in de stoel.

 

Warmtetherapie

Met behulp van droge dan wel vochtige warmte, bijvoorbeeld aquazorg met warmte, kan decirculatie en de bloedtoevoer naar een bepaald gebied worden verbeterd. Dit kan pijn en ongemak verminderen en de spierflexibiliteit verhogen.

 

Wij willen er zijn voor de gasten en ze het zo comfortabel mogelijk maken.

 

Ik heb er enorm veel zin in om dit verder neer te zetten binnen Steun Midden Holland , hospice Waddinxveen.

 

Monique