Interview met vrijwilliger Loes

vrijdag - 18 maart 2022

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels in onze organisatie. In de serie 'Interview met' vertellen vrijwilligers over het werk wat ze doen voor onze organisatie.

 

Deze keer vertelt zorgvrijwilliger Loes over een deel van haar werk: de was.

 

In de zomer van 2017 heb ik samen met een collega-vrijwilliger inkopen gedaan voor de inrichting van het nieuw te openen Hospice in Waddinxveen. Naast meubelen, gordijnen, keukenapparaten enzovoort, moest er o.a. beddengoed uitgezocht worden. Kussens, onderslopen, hoeslakens, maar ook dekbedovertrekken. Uit de grote sortering in de winkel mochten wij de mooiste overtrekken uitzoeken. Overtrekken met paars en blauwe bloemen, groene met bruine met wilgentakjes, maar ook overtrekken met mooie bonte kleuren.

 

In de eerste maanden was er een gast bij ons die de overtrekken zo mooi vond. Als ik haar bed ging verschonen, nam ik een aantal overtrekken op m’n arm en nam die mee naar haar kamer om haar zelf de keuze te laten maken wat er op haar bed kwam. Deze dame genoot daar zichtbaar van.

 

Een jaar na het overlijden van deze dame kwamen haar broer en schoonzus even bij ons langs om bij een kop koffie wat herinneringen op te halen aan die tijd die voor hen zo speciaal was geweest. Toen ik vertelde dat ik hun zus/schoonzus herinnerde als de dame die ik zelf het overtrek liet kiezen, reageerde de broer verrast 'Oh, was u dat? Ze vertelde het ons destijds, dat ze dat zo fijn vond.'

 

Dit is een klein voorbeeld van de kleine dingetjes waarbij we de gasten, maar ook hun naasten, nét iets extra's kunnen geven.

 

Zo was er eens een gast waarvan het einde naderde. Haar echtgenoot zat onafgebroken aan haar bed, met háár hand in de zijne. Door de situatie vergat meneer aan zichzelf te denken, maar omdat hij diabetes had was het belangrijk dat hij op tijd wat at. Om dan ongevraagd even een krentenbol voor meneer te smeren en die met een kop koffie naast hem neer te zetten, is zo fijn om te kunnen doen. Dat zijn wat kleine dingen die ons werk extra zo mooi maken.

 

Om weer op die mooie lakens e.d. terug te komen, ook daar hebben we wij als vrijwilligers, de zorg voor. Soms hebben we grote bergen was weg te wassen, maar altijd zorgen wij dat alles weer netjes gewassen en gestreken in de grote linnenkast terecht komt. Zo kunnen wij er ook een volgende keer weer voor zorgen dat elk bed er weer piekfijn uit ziet.