Interview met kookvrijwilliger Alex

woensdag - 6 april 2022

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels in onze organisatie. In de serie 'Interview met' vertellen vrijwilligers over het werk wat ze doen voor onze organisatie. Deze keer vertelt Alex over zijn werk als kookvrijwilliger.

 

Ik ben Alex van Bruksvoort, nu nog praktijkeigenaar van een fysiotherapiepraktijk in Gouda, waar ik binnenkort mee ga stoppen. Via een collega van mijn vrouw hoorde ik over een informatiebijeenkomst van Steunpunt Midden Holland. Daar ben ik naartoe gegaan, omdat ik op zoek was naar een zinvolle tijdsbesteding na mijn pensionering. In de zomer van 2021 ben ik vervolgens gestart als kookvrijwilliger bij het hospice in Gouda.

 

Gezelligheid

Koken associeer ik doorgaans met gezelligheid, lekker wijntje, vrienden, kortom een bourgondisch gebeuren. Op de informatiebijeenkomst werd verteld, dat het hospice een verlengstuk van thuis wilde zijn, en waar de meeste wensen ingewilligd konden worden, waardoor iedereen zich op zijn gemak moest kunnen voelen. Deze sfeer proef ik iedere keer als ik kom koken op vrijdagmiddag. Iedereen is gemotiveerd om het de gasten naar de zin te maken. Ondanks dat alle werkzaamheden op vrijwillige basis verricht worden, gaat er een grote professionaliteit van uit. Het is een team van gedreven mensen, waar ik me erg bij op mijn gemak voel.

 

Hobby

Koken is mijn hobby, dus ik probeer ook altijd iets lekkers klaar te maken. Soms heb ik zelf al een menu bedacht, wat ik voorleg aan de gasten. De andere keer maak ik een rondje langs de kamers om te vragen waar men zin in heeft. Al zitten mensen in de laatste fase van hun leven, wordt het toch als prettig ervaren om een lekkere maaltijd voorgeschoteld te krijgen. De opa van een collega van mij is ook gestorven in het hospice. Ze vertelde dat ik ‘het laatste avondmaal’ voor opa klaargemaakt had. Zij had daar een goed gevoel bij en ik ook.