Interview met Complementaire Zorg vrijwilliger Wietske

donderdag - 14 juli 2022

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels in onze organisatie. In de serie 'Interview met' vertellen vrijwilligers over het werk wat ze doen voor onze organisatie. Deze keer vertelt Wietske over haar werk als vrijwilliger Complementaire Zorg.

 

Ik zal me eerst even voorstellen, ik ben Wietske en ik ben zorgvrijwilliger bij het hospice in Waddinxveen.

 

Toen ruim 5 jaar geleden in Hart van Holland een introductieavond voor vrijwilligers in Waddinxveen werd aangekondigd, ben ik daar mijn licht gaan opsteken. Daar is het niet bij gebleven en sinds de opening van het hospice probeer ik daar, met alle andere zorgvrijwilligers samen, onze gasten een goede tijd op hun laatste plekje te geven.

 

In februari dit jaar kregen wij met een groepje van vijf de mogelijkheid een cursus Complementaire Zorg in de Palliatieve Fase te volgen. Hoe mooi is dat om nog wat extra’s te mogen toevoegen aan het verblijf van onze gasten. Denk daarbij aan hand- en voetmassages, verlichting brengen bij misselijkheid of hoofdpijn door middel van het toepassen ven etherische oliën in een diffuser of inhaler. Ook het aanbrengen van een warm kompres bij gevoelige schouders of andere gewrichten.

 

Een stukje uit de praktijk: We hadden net onze cursus afgerond en ik zou bij een mevrouw die bij ons verbleef een koele buikwassing toepassen. Deze bevordert de stoelgang, dus dat leek mevrouw wel wat. Toen ik haar vertelde van onze training en wat we daar nog meer geleerd hadden, wilde ze ook wel heel graag een warm schouderkompres. Maar ja, we mogen maar een interventie tegelijk toepassen. Het werd het schouderkompres. Met enige improvisatie, omdat we nog niet alle benodigde materialen in huis hadden en veel plezier om het met ons tweeën zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, genoot mevrouw van de gewelddadige warmte om haar fragiele schouders. Na 10 minuten werden de kompressen te zwaar voor haar en hebben we ze verwijderd. Ik heb mevrouw lekker warm in een deken ingepakt en op haar stoel geholpen. “Geeft u maar aan wanneer u weer aangekleed wil worden” zei ik tegen haar, denkende dat ze na 10 minuutjes er wel genoeg van zou hebben. Nou dat heeft wel 40 minuten geduurd, ze voelde de warmte nog steeds zo heerlijk door haar lichaam stromen vertelde zij.

 

Hoe heerlijk om dit voor gasten in hun laatste levensfase te mogen doen.

 

Of een eenvoudige hand- en voetmassage tijdens het insmeren met bodylotion na het douchen, “Jij mag nog eens terugkomen, zo heerlijk!” Toen ik drie dagen later weer een dienst had en me verheugde om mevrouw nu echt even te gaan masseren, lag mevrouw in diepe slaap. Fijn dat ik het haar die paar dagen eerder wel nog heb kunnen geven.