Coördinator Elles lanceert campagne om Ondersteuning Thuis bekendheid te geven

maandag - 1 mei 2023

Elles, coördinator bij Steun• Midden Holland, heeft een missie: ze wil graag dat het algemeen bekend wordt dat de ondersteuning die wij bieden in het hospice ook beschikbaar is voor mensen thuis. 

 

Sterven in vertrouwde omgeving

Veel mensen willen sterven in hun vertrouwde omgeving. Dat is vaak mogelijk met hulp van familie en vrienden. Maar wist je dat deze mantelzorgers ondersteund kunnen worden door goed opgeleide VPTZ vrijwilligers van Steun• Midden Holland?

Er staan vrijwilligers klaar om bij mensen Thuis ondersteuning te bieden, ondersteuning in aanwezigheidszorg. Zodat de mantelzorg hun “taken/zorgen” kunnen delen met de vrijwilligers, ze kunnen dan even tijd nemen voor andere bezigheden, werk, sport, ontspanning of een rustmoment.

 

Niet zelden horen wij tijdens een evaluatie achteraf:

  • 'Had ik het maar eerder geweten'
  • 'Wat fijn dat ik het niet alleen hoef te doen'
  • 'Wij hebben ons zo ondersteund gevoeld'

 

Maximaal twee keer per week wordt de vrijwilliger ingezet en blijft samen met collega vrijwilliger(s) bij dezelfde inzet. Het rooster voor de inzet wordt afgestemd op de behoefte van de hulpvrager, en vastgesteld in overleg met de vrijwilliger.

 

Voordat een vrijwilliger start bij een inzet Thuis, krijgt hij/zij goede informatie en weten ze altijd wie hun back-up is tijdens een inzet. De back-up is een coördinator of de bereikbare dienst. Zij worden gebeld voor overleg, vragen of om zo nodig te praten over de inzet. De goede samenwerking met verschillende thuiszorgorganisaties zorgt ervoor dat een ingezette vrijwilliger te allen tijde een telefoonnummer heeft wat gebeld kan worden door de vrijwilliger als deze hulp nodig heeft.

 

Positieve energie

Van vrijwilligers weten wij dat ze het werk met groot plezier doen.  Het brengt hen positieve energie. Ze kunnen hierdoor goed relativeren, leren omdenken, afstemmen op een ander. Zij geven aan dat zij door de inzetten het gevoel hebben  dat ze van groot belang zijn. “Het kost wat, het levert veel op” is een uitspraak van een van hen.

 

In de komende weken laten we een aantal vrijwilligers aan het woord. Ze vertellen over wat ze meemaken en welke voldoening hen dat geeft. Wellicht bereiken we zo mensen die ondersteuning thuis goed kunnen gebruiken. En mensen die dit soort vrijwilligerswerk zouden willen doen. 

 

Elles, coördinator

 

Lijkt het je wat om vrijwilliger Ondersteuning Thuis te worden, meld je aan door een mailtje te sturen aan teamondersteuner@steunpuntmh.nl of bel 0182-358199.