Vrijwilligers Thuis zijn zo nodig

maandag - 8 mei 2023

Ed werkt naast zijn studie als vrijwilliger in de ondersteuning thuis bij Steun. Midden-Holland.

 

“Ik moet er nog wel m’n draai in vinden. In ‘er gewoon zijn’ als iemand geen praatje wil maken of dat niet meer kan. De eerste keer had ik mijn studieboeken meegenomen. Maar het lukte me niet om me daar echt op te concentreren; een spel doen op m’n Nintendo Switch voelde alsof ik zat te spijbelen.

 

Sinds het voorjaar ben ik vrijwilliger bij Steun. Midden Holland, Ik doe mijn werk bij mensen Thuis. Dat doe ik naast mijn studie voeding & diëtiek. Ik zocht vrijwilligerswerk in de zorg, googelde daarop en kwam een advertentie tegen. Die sprak me aan. Ik heb altijd iets met palliatieve zorg gehad, ook tijdens mijn voormalige baan in de zorg. Steun. Midden Holland was blij dat ik me meldde. Vrijwilligers thuis zijn zo nodig. Het ging snel, ik heb gesolliciteerd en kon, na een kennismakingsgesprek met de coördinator, bijna gelijk de training doen.

 

Doordat je alleen bent, heb je veel contact met de zorgvrager. Dat maakt de Ondersteuning Thuis zo bijzonder. Persoonlijker. Je vervangt de mantelzorger, kunt er echt zijn voor die persoon, zelfs als iemand helemaal niet meer kan communiceren. Ik ben ook ingewerkt in het hospice, maar dat vond ik een totaal andere beleving,. Thuis heb je een heel andere rol. Alsof je bij een eigen familielid bent.

 

Je bent natuurlijk wel te gast bij iemand thuis, dat is even wennen. Maar doordat je vooraf informatie krijgt over de hulpvrager en de situatie, weet je goed wat er van je verwacht wordt. Overigens sta je er niet alleen voor. Je hebt altijd back-up; ondersteuning is met één telefoontje geregeld.

 

Gedenkwaardig was de inzet bij een meneer van 97 met een oorlogsverleden. Die man had zoveel meegemaakt. Hij heeft daar drie uur lang over verteld, tot in de details, heel fascinerend. Een week later lag hij alleen nog stilletjes te slapen de week die daarop volgde was hij  overleden.”… Thuis!

 

PS:

Je zou kunnen denken dat het voor mij makkelijker is omdat ik in de zorg gewerkt heb. Dat is dus niet zo, dit is totaal ander werk. Ik mag juist niet handelen, ik heb geen medische, maar een sociale taak.

 

Ed

Vrijwilliger Ondersteuning Thuis

 

Dus, als je op zoek bent naar bijzonder vrijwilligerswerk, overweeg dan om mensen thuis te helpen. Het is een sociale taak, maar zo ontzettend waardevol.

 

Als je nog iets meer wilt lezen dan kan dat hier.  Of meld je aan door een mailtje te sturen aan Annette via teamondersteuner@steunpuntmh.nl. In augustus 2023 vindt de training voor vrijwilligers ondersteuning thuis plaats.