Joop ligt er zelden wakker van

maandag - 15 mei 2023

Joop ligt er zelden wakker van: Je bent gewoon aan het “oppassen”.

 

‘Wat goed dat je dit doet, hoor ik vaak. Mensen denken dat het heel zwaar is of verheven is wat ik doe. Zelf had ik ook zo’n beeld, zag ik het als stervensbegeleiding. Maar eigenlijk ben je gewoon aan het oppassen. De mantelzorger gaat weg; soms moeilijk de eerste keer dus dan stel je ze gerust en helpt ze de deur uit. Dan waak je bij de hulpvrager of je praat met elkaar. Dat zijn niet per se diepgaande gesprekken, maar je komt toch tot een kern die je normaal niet hebt.

 

In 2000 heb ik dit werk ook al een paar jaar gedaan. Het vervulde voor mij een psychosociale behoefte naast mijn werk in een laboratorium. Ik heb me toen voorgenomen om het weer op te pakken als ik met pensioen zou gaan. Dat was zeven jaar geleden.

 

Ik herinner me een meneer die nog heel goed was en er echt klaar voor zat. Hij was aan het ‘ontvangen’. Vier uur lang heb ik met hem zitten praten. Tussendoor ben ik nog met hem gaan wandelen in de rolstoel. Hij vond het heerlijk die aandacht.

 

Mijn zus is onlangs in Amsterdam vrijwilliger geworden bij de palliatieve thuiszorg.  Geïnspireerd door mijn ervaringen. We hadden het over de spanning die ze voelde bij haar eerste inzet; ik vertelde dat die nooit helemaal verdwijnt. Je werkt aan het front, het heeft iets avontuurlijks en elke situatie is anders.

 

Als het enigszins kan proberen de coördinatoren een goede match te vinden. Dan zeggen ze ‘dit is echt iets voor jou Joop’. Vaak worden we te laat ingezet. Is ook de ervaring van de ontvangers. Als de mantelzorger al aan het eind van zijn latijn is. De huisarts of de thuiszorg verwijst ze dan naar ons. Dat doen ze waarschijnlijk al eerder, maar de familie kan moeite hebben de zorg los te laten. Terwijl ze er achteraf zo blij mee zijn.

 

Voor mij is het vanzelfsprekend. Ik lig er nooit wakker van. Natuurlijk, ik voel compassie, maar mensen staan ver van je af. Het is zoals het is, verdriet overkomt ons allemaal. De meesten zijn oud en hebben er vrede mee. Een inzet bij een jonge vrouw met zes kinderen is natuurlijk iets anders. Dat blijft bij je. ‘

 

Joop

vrijwilliger Ondersteuning Thuis

 

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij de mensen thuis? Lees dan hier verder. Of meld je aan door een mailtje te sturen aan Annette via teamondersteuner@steunpuntmh.nl. Bellen kan ook via 0182-358199.