Janie brengt rust in huis

maandag - 22 mei 2023

Janie brengt rust in huis: Je bent er, mooi, nu komt het goed.

 

‘Ik doe dit al tien jaar en ben een lopend reclamebureau. Dat 70% van de mensen thuis wil sterven en maar 30% dat ook echt doet, dat trek ik me aan. Ik wil laten weten dat we bestaan. En ze over de streep helpen als ze moeite hebben met een vreemde in huis. Dat went namelijk snel. Sterker nog de familie voelt al snel zoiets van ‘je bent er, mooi, nu komt het goed’. Dat klinkt raar, maar je komt erachter dat je inderdaad die rust kunt brengen.

 

Het is een heel intiem iets, altijd weer bijzonder. Mensen stellen hun huis voor je open, je bent even deel van de situatie. Hun huis is een beetje “openbaar gebied” geworden. Soms ligt de sleutel onder de bloempot. Ik houd er wel van. Zelf kom ik van een boerderij, voor mij is dat heel gewoon.

 

Vooraf overleg je even waar je gaat zitten en je observeert: ‘hoe reilt en zeilt het in dit huis’. Je bent geruisloos aanwezig, je dringt niets op. Aan de cliënt zelf merk je snel genoeg waar hij behoefte aan heeft. Gewoon je boerenverstand gebruiken. Het laatste stukje maak je eigenlijk nooit mee. Dan sluit het kringetje van naaste zich, om de hulpvrager.

 

Je moet interesse hebben voor mensen en nieuwsgierig zijn naar hun verhalen. Ik neem van elke inzet wel iets mee naar huis. Van de hulpvrager en iedereen daaromheen. De emoties zitten hoog, maar die zijn niet van jou, het is hun strijd en verdriet. Dat neemt niet weg dat je soms een traantje moet laten. Na elke inzet wordt je gebeld. Door de coördinator of bereikbare dienst. Hoe was het, hoe was het voor jou?. Zij zijn trouwens ook altijd bereikbaar voor ondersteuning en vragen als je bij een inzet bent.

 

Je zorgt voor rust. De mantelzorger gaat er even tussenuit, gaat werken, rust wat, of gaat dingen doen die nodig zijn, en doet nieuwe energie op. Je opdracht kan ook zijn rust te brengen in een huis vol reuring. Iedereen heeft zich om moeders bed verzameld, de tv staat aan, er wordt pizza besteld. Je stuurt ze dan met zachte hand naar huis of een andere ruimte, zodat er ruimte/rust komt. De coördinator maakt samen met familie een rooster en overlegt met de vrijwilligers Dan is het goed, ze weten dat er iemand is die ze waarschuwt als er echt wat is.

 

Je bent niet snel overbodig. Het is zinvol vrijwilligerswerk, heel relevant in de huidige samenleving en ik werk voor een prachtige organisatie die zuinig is op zijn vrijwilligers.’

 

Janie

vrijwilliger Ondersteuning Thuis

 

Meer lezen? Dat kan hier. Of wil je ook aan de slag als vrijwilliger? Meld je aan via een mailtje aan Annette of bel 0182-358199.