Joke voelt zich nooit alleen

dinsdag - 30 mei 2023

Joke voelt zich nooit alleen:De professionele zorg is om de hoek.

 

‘Het is mij nog nooit overkomen, maar stel je bent alleen met de  hulpvrager, en die overlijdt. Dan is dat toch goed? Daarom ben je er. Gewoon thuis… en dat is toch precies wat ze willen?

 

Meestal ben je alleen met je cliënt, maar zo ervaar ik dat niet. De professionele zorg is om de hoek, en er is altijd een coördinator of bereikbare dienst beschikbaar voor overleg. Negen van de tien mensen hebben een alarmbel, dus als er als wat is, dan druk je die in. Zoniet dan bel je iemand van de Thuiszorg. Het nummer is voor ons altijd beschikbaar. Je kunt ook altijd een coördinator bellen om raad te vragen of om te overleggen. Je komt er altijd wel uit.

 

Mensen voelen een soort schroom denk ik om dit werk te doen. Hoe gedraag je je bij een ander thuis in zo’n intieme situatie? Maar dat went snel. De mantelzorger en de naasten moeten ook een drempel over, loslaten. Toch leveren ze zich daar meestal snel aan over en vinden ze het alleen maar fijn dat je er bent. Zoals wij door mensen worden onthaald ‘en familie’, het blijft wonderbaarlijk om mee te maken. Ik hoor vaak: Als we dit hadden geweten, hadden we veel eerder jullie hulp ingeschakeld.

 

Ik doe het nu negen jaar en het wordt steeds boeiender. Een gedenkwaardige cliënt, een erudiete man, had een dementerende vrouw. Hij was zo lief voor haar. Ze was bij hem in bed gekropen en haar benen raakte beklemd tussen de hekken van zijn bed. Toen ik aankwam vroeg hij mij als eerste of ik haar wilde helpen met haar benen er tussenuit te krijgen……Het is gelukt!

 

Je krijgt vooraf informatie mee over de hulpvrager, de situatie en de bedoeling van de inzet. Maar toch weet je nooit wat je aantreft. Elke plek, elke situatie, elke familie is anders. Als je van mensen houdt is het hartstikke mooi werk om te doen. Je bent vanaf de eerste minuut overal bij betrokken, ook bij geharrewar. Omdat je geen partij bent, maar een buitenstaander vertellen mensen je veel. Ik verbaas me er vaak over hoeveel je wordt toevertrouwd. En na de inzet mag en kan je het gewoon “daar laten”.'

 

Joke