Minke: Je treft overal iets anders aan

maandag - 19 juni 2023

Minke werkt inmiddels 18 jaar als vrijwilliger bij de mensen thuis.

 

“Je treft overal iets anders aan. Dat maakt het werk heel boeiend. Ik heb wel altijd, als ik naar een nieuw adres ga, een beetje een knoop in mijn maag, zo van: wat zal ik nu weer aantreffen. En altijd is het over, zodra ik over de drempel stap. Ik kan ook heel goed mijn eigen dingen achterlaten. Daarvoor gebruik ik altijd het ritje naar het adres toe om alles van thuis achter me te laten en om er volledig te zijn voor het gezin of de situatie waar je naartoe gaat.

 

Wat ik mooi vind aan dit vrijwilligerswerk is dat het over dingen gaat die er toe doen. Je komt meestal wel meteen tot de kern. Je komt ook gauw tot een gesprek waar je in het gewone leven niet snel aan toe komt. Niet altijd hoor. Soms kom je ergens en dan hoef je een paar uur helemaal niets te doen. Ja, dat heb ik wel moeten leren, want je moet eigenlijk op je handen zitten, hè.

 

Ik heb een keer een inzet gehad in een gezin met een kindje van bijna een jaar. Meneer was ziek en lag in bed in de kamer. Het baby’tje lag vaak bij hem. Dat gaf een hele bijzondere sfeer. Naast alle vreugde om het kindje, was er natuurlijk ook verdriet om het naderende afscheid. Dat werd allemaal gedeeld in een warme grote familie. Ouders, broers en zussen kwamen regelmatig even op bezoek. Echt onvergetelijk.

 

Het is echt een onderdeel van mijn leven geworden nu. Ik ben gepensioneerd en ik vind alleen hobby’s niet genoeg. Ik wil graag iets doen wat een beetje zinvol is voor mezelf. Ik mag een stukje meelopen in een belangrijk deel in zo’n leven. Mensen geven vaak heel veel van zichzelf. En dat vind ik heel bijzonder.”

 

Minke

 

Als je nog iets meer wilt lezen dan kan dat hier.  Of meld je aan vóór 26 juni 2023 door een mailtje te sturen aan Annette via teamondersteuner@steunpuntmh.nl. Op 10 en 17 augustus 2023 vindt de training voor vrijwilligers ondersteuning thuis plaats.