Thuis sterven met hulp van VPTZ-vrijwilligers

donderdag - 14 september 2023

Het merendeel van de mensen wil thuis sterven. Dit lukt maar in de helft van de gevallen. Oorzaken zijn divers en hebben we niet altijd in de hand. Wat we wél kunnen doen is Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ-vrijwilligers) inzetten.

 

Binnen het Netwerk Palliatieve Zorg is op meerdere niveaus hierover gesproken. We denken dat dit een uitkomst kan zijn voor de mantelzorger, de patiënt én voor de krappe bezetting bij de wijkverpleging. We noemen deze vrijwilligers ‘geschoolde en ervaren ondersteuners’, dat doet meer recht aan hun rol.

 

Wanneer thuis sterven en of te complex lijkt en de mantelzorger terughoudend is, kunnen deze geschoolde en ervaren ondersteuners rust brengen. Zij hebben immers regelmatig met de dood te maken. De vrijwilliger is hierbij vooral ondersteunend aan de mantelzorger. De mantelzorger heeft zo tijd voor een slaapje, een wandeling of andere ontspanning zonder de patiënt alleen achter te laten. De vrijwilliger kan ook komen tijdens de rusturen van de patiënt. ‘Er zijn’ is letterlijk de belangrijkste rol van de vrijwilliger.

 

Het aantal bezoeken door de (wijk)verpleging kan hierdoor hopelijk teruggebracht worden. Indien nodig kan de vrijwilliger hen altijd bellen.

 

We willen deze mogelijkheid graag onder de aandacht brengen. Ben je zorgverlener? Neem deze optie van VPTZ-vrijwilligers dan vooral mee tijdens het bespreken van het zorgplan en benoem deze optie regelmatig.

 

Neem voor inzet thuis van de VPTZ-vrijwilligers contact op met de hospices in de regio:

 

www.steunpuntmh.nl

www.hospicebodegraven-reeuwijk.nl

www.hospice-elim.nl

www.ijsselthuis.nl

 

Foto: Hospice Elim Moerkapelle

Bericht overgenomen van gedeeldezorg-middenholland.nl