Eng? Dat vindt Marije niet.

maandag - 12 juni 2023

Eng? Dat vindt Marije niet. ,,Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de uitvaartbranche, maar werken daarin werd me vanwege mijn leeftijd afgeraden. Het zou te heftig zijn voor mensen als ik met een jong gezin.”

 

Om toch ervaring met doodgaan op te doen, werkt Marije nu als vrijwilliger bij Steun Midden-Holland. In team Ondersteuning Thuis verzorgt en begeleidt ze mensen die thuis willen sterven. Is het zo heftig als haar werd geschetst? ,,Absoluut niet. Ik vind het niet zwaar, ik krijg er juist energie van. Ik ben geïnteresseerd in het doodgaan en hoe mensen het laatste stukje van hun leven ingaan.”

 

Bij het hospice waren ze speciaal op zoek naar jongeren. ,, Steun Midden Holland prijst zich rijk met haar vrijwilligersteam, dat jaar in jaar uit zorg biedt aan onze zorgvragers. Tot nu toe zijn dat meestal vrijwilligers die qua werk en gezin al in een rustiger levensfase zijn gekomen. We zouden dat team graag uitbreiden met wat jongere vrijwilligers. We denken hierbij aan vrijwilligers tussen de 21 en 50 jaar.”, legt projectleider Trudi Belgraver uit. Trudi leidt het project De Verschilmakers voor Steun Midden-Holland. Via dit programma biedt het Oranje Fonds drie jaar lang intensieve ondersteuning en begeleiding aan organisaties die hun vrijwilligersbestand willen uitbreiden met jonge mensen.

 

Maar het is nog een hele kluif om jonge vrijwilligers te vinden. ,,De huidige generatie heeft het druk met studie en werk, ze moeten geld verdienen. Bovendien heeft een hospice bij veel mensen een negatief imago: daar liggen mensen dood te gaan, dat is eng.” geeft Trudi aan.

 
Marije ervaart niet dat cliënten of familieleden haar te jong vinden: ze denkt juist dat haar leeftijd in haar voordeel werkt. ,,Ik ben zelf nog geen naaste verloren, alleen opa’s en oma’s. Daardoor word ik niet direct geraakt, omdat ik het niet aan een eigen situatie koppel. Dat maakt het voor mij misschien minder zwaar.”

 

Marije

 

Ook jongere mensen zijn van harte welkom om te komen werken bij Steun• Midden Holland. Ben je tussen de 21 en 50 jaar jong, dan nodigen we je van harte uit om je aan te melden als zorgvrijwilliger bij de mensen thuis in de regio. Je krijgt een interne opleiding, goede ondersteuning bij het werk en intervisie om je werkervaringen te bespreken.Vanzelfsprekend heb je wat minder tijd als je studeert, werkt of een jong gezin hebt, maar met èchte Verschilmakers maken wij graag passende afspraken.

 

Geïnteresseerd? Meld je dan vóór 26 juni 2023 aan voor een informatief gesprek met een van onze coördinatoren in Gouda door een mailtje te sturen aan Annette via teamondersteuner@steunpuntmh.nl. Of bel met 0182-358199. Hier vind je meer informatie.