Het programma ‘De Verschilmakers’ krijgt een aftrap op 1 en 2 oktober op Landgoed de Horst in Driebergen. Daar ontmoeten de projectleiders van de 25 geselecteerde vrijwilligersorganisaties voor het eerst de programmaleiders van het Oranje Fonds en vele andere betrokkenen. Denk hierbij aan bestuursleden van het Oranje Fonds, betrokkenen van partner MDT Nederland (maatschappelijke diensttijd), betrokkenen van het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk), betrokkenen van NJR (Nationale JeugdRaad) en de secretaris van ons Koningspaar, die immers beschermheer en -vrouwe zijn van het Oranje Fonds.
In die twee dagen krijgen wij - de 24 projectleiders en ik - workshops, maken we kennis met de coaches (organisatie adviseurs) die, gedurende het drie jaar durende project, ons vier keer per jaar gaan begeleiden. We maken een begin met het projectplan enzovoort. Het motto van het project is: “We bouwen de brug terwijl we er over lopen”. In de wisselwerking tussen theorie, projectplan en praktijk ontstaat een plan op maat, precies passend bij de eigen organisatie. Vol enthousiasme vanwege het inspirerende aanbod en de goede sfeer gaat iedereen naar huis met een rugzakje vol input om mee aan de slag te gaan.
Hier bij Steun• Midden Holland betekent het dat ik allereerst start met het schrijven van het projectplan volgens het format van het Oranje Fonds. Een tweede belangrijke taak is een afspraak met directeur en beleidsmaker van koepelorganisatie VPTZ Nederland (Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg). Het is namelijk de bedoeling van het Oranje Fonds, dat de projectleiders in de loop van het project hun kennis, ervaring en tips met betrekking tot het betrekken, binden en behouden van jonge(re) vrijwilligers, gaan delen met vijf andere organisaties. Steun• Midden Holland kiest ervoor deze vijf organisaties te zoeken binnen de gelederen van VPTZ Nederland.
Deze maanden staan in het teken van het leggen van externe contacten met organisaties die MDT trajecten aanbieden aan studenten. In ons geval gaat dat om ‘Samen voor Goud’ uit Gouda. Deze organisatie werkt nauw samen met MBO Rijnland uit Gouda. Het blijkt snel schakelen met Samen voor Goud. Echter tot een eerste match met studenten die een MDT-traject willen gaan doen, komt het nog niet direct. De studenten komen bij voorkeur in koppels en gezien de geldende maatregelen van het RIVM is dat niet haalbaar in onze huiskamers/keukens. Immers er lopen per dienst al twee zorgvrijwilligers en einde dag één kookvrijwilliger rond, dan kan er nog maar één persoon bij. Dus nu een plan maken en in september ’22 een nieuwe poging wagen om één of meer MBT student(en) te werven. We denken hierbij aan taken als een ondersteunende kookvrijwilliger, een vrijwilliger digitale beeldbank voor social media èn vrijwilligers die elke week even muziek komen maken in de hospices.
Daarnaast is er contact gelegd met MBO Rijnland om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor MBO Rijnland is het erg moeilijk om maatschappelijke stages te vinden voor de studenten Maatschappelijke Zorg & Welzijn. Steun• Midden Holland heeft juist de wens om jonge(re) vrijwilligers aan het team toe te voegen. Binnenkort zitten we samen om tafel om de mogelijkheden over en weer te bekijken. Tevens een extern contact is hospice Xenia in Leiden. Dit is een hospice voor jonge terminale patiënten. Dit hospice heeft een aantal jonge vrijwilligers. Het is interessant om met hen van gedachten te wisselen over wat een team met een verticale leeftijds opbouw aan groepsdynamiek met zich mee brengt en wat we kunnen verwachten van jongere vrijwilligers naast studie en werk.
Ook de contacten intern worden onderhouden. Zo bespreek ik in de diverse interne overleggen wat de stand van zaken van het project is, welke doelen er liggen voor de korte- en middellange termijn en waarin ik graag wil samenwerken met teamgenoten. Daarnaast wordt er een datum geprikt voor een informatiebijeenkomst voor alle zorg-, kook- tuin- en andere vrijwilligers. Immers in een vrijwilligersorganisatie waarin we samen zoveel werk verzetten, kan het niet zo zijn dat de vrijwilligers niet op de hoogte zijn van ‘De Verschilmakers’. Inmiddels heeft project ‘De Verschilmakers’ een eigen pagina op de website, onder het kopje ‘Over ons’. Daar stel ik mezelf voor als projectleider (uitklapvenster bij de Verschilmakers) en op die plek komen ook deze blogs over het project (tevens uitklapvenster).
Over samenwerken gesproken, er ontstaan plannen om naast de facebook-pagina van Steun• Midden Holland, ook een bedrijfspagina aan te maken op Instagram en LinkedIn. Dat zijn immers de media die bij uitstek aansluiten bij de doelgroep die we zo graag willen toevoegen aan de bestaande club vrijwilligers? Tot nu toe is teamondersteuner Annette Bekker de persoon die de social media onderhoudt, maar aangezien dat veel tijd vraagt gaan we eens kijken of ik haar daarin kan ondersteunen.
Tenslotte hebben we een aantal vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan een ‘denktank’ voor het project. Naast Marianne Boone (directeur) en Sabine Klootwijk (coördinator Waddinxveen), sluiten er aan: zorgvrijwilliger/BRD uit Gouda: Jeannette Ham, zorgvrijwilliger uit Waddinxveen: Hans Compagne, alsmede een jongere (oud-)vrijwilliger: Sylvia Peters, om als klankbord te fungeren in dat hele proces van ‘het maken van de brug, terwijl we er over lopen’.
In februari gaan we in gesprek met MBO Rijnland en wordt er ook contact gelegd met een tweede MDT-organisatie: ‘The real social’, die vooral MDT trajecten organiseert met studenten uit Zoetermeer en Alphen a/d Rijn. Het gaat in beide gevallen om een oriënterend contact, waarbij we onderzoeken óf en hoe we iets voor elkaar kunnen betekenen. Immers Steun• Midden Holland zoekt jonge(re) vrijwilligers en zij zoeken geschikte plekken voor de jongeren. Pas de komende maanden, in het 2e kwartaal van 2022 zal duidelijk worden of een samenwerking haalbaar en zinvol is.
Daarnaast ga ik nieuwsgierig in gesprek met twee jonge mensen over vrijwilligerswerk doen naast je studie en/of werk. Het is boeiend om te horen hoe zij, zelfs naast een studie en bijbaan, nog bereid zouden zijn om vrijwilligerswerk te doen. Wel geven zij aan dat acht uur per week voor hen teveel zou zijn, dat zij vooral in de avonduren en de weekenden beschikbaar zijn, maar dat ze ook inzetbaar zouden kunnen zijn als regelmatige bezoeker voor gasten met een klein netwerk. Een dergelijk gesprek zal ik in de toekomst zeker nog eens voeren om meer zicht te krijgen op de ideeën van jongeren.
Ik ga aan de slag met het organiseren van een informatiemiddag voor de vrijwilligers. Dat betekent een ruimte reserveren, nadenken over de inhoud van de middag en het maken van een powerpoint presentatie voor dit doel. Op momenten als deze is het erg fijn om met de denktank om tafel te gaan. Er komen gerichte tips die ik kan verwerken in het programma voor die middag. Naast gerichte informatie over het project De Verschilmakers, zullen we ook graag gaan sparren met de aanwezigen over het werven, begeleiden en behouden van jonge(re) vrijwilligers. Op 21 maart zijn er zes vrijwilligers aanwezig op de informatiemiddag. Er ontstaat een actieve uitwisseling en er komen goede ideeën op tafel die ik zeker zal meenemen in het proces!
Inmiddels is er contact met een collega-lid van VPTZ Nederland, die graag wil delen in de kennis en ervaring die wij opdoen bij het Oranje Fonds voor wat betreft het werven van jonge(re) vrijwilligers. Op deze manier kunnen zij ‘uit de tweede hand’ deelnemen aan ‘De Verschilmakers’. Er zijn een aantal gesprekken geweest om over en weer meer inzicht te krijgen in elkaars organisatie. Naast dit VPTZ-lid kunnen er nog vier andere leden meedoen. Het werven van deze leden verloopt via de nieuwsbrief van VPTZ Nederland.
Op 25 maart j.l. vindt er weer een dag plaats bij het Oranje Fonds. Het is mooi om te horen van de andere 24 projectleiders wat ze allemaal hebben gedaan om jonge vrijwilligers te betrekken. We hebben een intervisiemoment en een workshop van het NOV: ‘Expeditie nieuwe gezichten’. Bijzonder dat Prinses Amalia, als stagiair bij het Oranje Fonds, aanwezig is in de middag en precies aansluit bij mijn groepje. Ze vertelt levendig over haar ervaring opgedaan in een hospice als onderdeel van een maatschappelijke stage vanuit de middelbare school. Ze was op dat moment 15 jaar en vond het heel indrukwekkend maar ook heel heftig.