Het programma De Verschilmakers krijgt een aftrap op 1 en 2 oktober op Landgoed de Horst in Driebergen. Daar ontmoeten de projectleiders van de 25 geselecteerde vrijwilligersorganisaties voor het eerst de programmaleiders van het Oranje Fonds en vele andere betrokkenen. Denk hierbij aan bestuursleden van het Oranje Fonds, betrokkenen van partner MDT Nederland (maatschappelijke diensttijd), betrokkenen van het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk), betrokkenen van NJR (Nationale JeugdRaad) en de secretaris van ons Koningspaar, die immers beschermheer en -vrouwe zijn van het Oranje Fonds.
In die twee dagen krijgen wij - de 24 projectleiders en ik - workshops, maken we kennis met de coaches (organisatie adviseurs) die, gedurende het drie jaar durende project, ons vier keer per jaar gaan begeleiden. We maken een begin met het projectplan enzovoort. Het motto van het project is: “We bouwen de brug terwijl we er over lopen”. In de wisselwerking tussen theorie, projectplan en praktijk ontstaat een plan op maat, precies passend bij de eigen organisatie. Vol enthousiasme vanwege het inspirerende aanbod en de goede sfeer gaat iedereen naar huis met een rugzakje vol input om mee aan de slag te gaan.
Hier bij Steun• Midden Holland betekent het dat ik allereerst start met het schrijven van het projectplan volgens het format van het Oranje Fonds. Een tweede belangrijke taak is een afspraak met directeur en beleidsmaker van koepelorganisatie VPTZ Nederland (Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg). Het is namelijk de bedoeling van het Oranje Fonds, dat de projectleiders in de loop van het project hun kennis, ervaring en tips met betrekking tot het betrekken, binden en behouden van jonge(re) vrijwilligers, gaan delen met vijf andere organisaties. Steun• Midden Holland kiest ervoor deze vijf organisaties te zoeken binnen de gelederen van VPTZ Nederland.
Deze maanden staan in het teken van het leggen van externe contacten met organisaties die MDT trajecten aanbieden aan studenten. In ons geval gaat dat om ‘Samen voor Goud’ uit Gouda. Deze organisatie werkt nauw samen met MBO Rijnland uit Gouda. Het blijkt snel schakelen met Samen voor Goud. Echter tot een eerste match met studenten die een MDT-traject willen gaan doen, komt het nog niet direct. De studenten komen bij voorkeur in koppels en gezien de geldende maatregelen van het RIVM is dat niet haalbaar in onze huiskamers/keukens. Immers er lopen per dienst al twee zorgvrijwilligers en einde dag één kookvrijwilliger rond, dan kan er nog maar één persoon bij. Dus nu een plan maken en in september ’22 een nieuwe poging wagen om één of meer MBT student(en) te werven. We denken hierbij aan taken als een ondersteunende kookvrijwilliger, een vrijwilliger digitale beeldbank voor social media èn vrijwilligers die elke week even muziek komen maken in de hospices.
Daarnaast is er contact gelegd met MBO Rijnland om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Voor MBO Rijnland is het erg moeilijk om maatschappelijke stages te vinden voor de studenten Maatschappelijke Zorg & Welzijn. Steun• Midden Holland heeft juist de wens om jonge(re) vrijwilligers aan het team toe te voegen. Binnenkort zitten we samen om tafel om de mogelijkheden over en weer te bekijken. Tevens een extern contact is hospice Xenia in Leiden. Dit is een hospice voor jonge terminale patiënten. Dit hospice heeft een aantal jonge vrijwilligers. Het is interessant om met hen van gedachten te wisselen over wat een team met een verticale leeftijds opbouw aan groepsdynamiek met zich mee brengt en wat we kunnen verwachten van jongere vrijwilligers naast studie en werk.
Ook de contacten intern worden onderhouden. Zo bespreek ik in de diverse interne overleggen wat de stand van zaken van het project is, welke doelen er liggen voor de korte- en middellange termijn en waarin ik graag wil samenwerken met teamgenoten. Daarnaast wordt er een datum geprikt voor een informatiebijeenkomst voor alle zorg-, kook- tuin- en andere vrijwilligers. Immers in een vrijwilligersorganisatie waarin we samen zoveel werk verzetten, kan het niet zo zijn dat de vrijwilligers niet op de hoogte zijn van De Verschilmakers. Inmiddels heeft project De Verschilmakers een eigen pagina op de website, onder het kopje ‘Over ons’. Daar stel ik mezelf voor als projectleider (uitklapvenster bij de Verschilmakers) en op die plek komen ook deze blogs over het project (tevens uitklapvenster).
Over samenwerken gesproken, er ontstaan plannen om naast de facebook-pagina van Steun• Midden Holland, ook een bedrijfspagina aan te maken op Instagram en LinkedIn. Dat zijn immers de media die bij uitstek aansluiten bij de doelgroep die we zo graag willen toevoegen aan de bestaande club vrijwilligers? Tot nu toe is teamondersteuner Annette Bekker de persoon die de social media onderhoudt, maar aangezien dat veel tijd vraagt gaan we eens kijken of ik haar daarin kan ondersteunen.
Tenslotte hebben we een aantal vrijwilligers gevraagd om deel te nemen aan een ‘denktank’ voor het project. Naast Marianne Boone (directeur) en Sabine Klootwijk (coördinator Waddinxveen), sluiten er aan: zorgvrijwilliger/BRD uit Gouda: Jeannette Ham, zorgvrijwilliger uit Waddinxveen: Hans Compagne, alsmede een jongere (oud-)vrijwilliger: Sylvia Peters, om als klankbord te fungeren in dat hele proces van ‘het maken van de brug, terwijl we er over lopen’.
In februari gaan we in gesprek met MBO Rijnland en wordt er ook contact gelegd met een tweede MDT-organisatie: ‘The real social’, die vooral MDT trajecten organiseert met studenten uit Zoetermeer en Alphen a/d Rijn. Het gaat in beide gevallen om een oriënterend contact, waarbij we onderzoeken óf en hoe we iets voor elkaar kunnen betekenen. Immers Steun• Midden Holland zoekt jonge(re) vrijwilligers en zij zoeken geschikte plekken voor de jongeren. Pas de komende maanden, in het 2e kwartaal van 2022 zal duidelijk worden of een samenwerking haalbaar en zinvol is.
Daarnaast ga ik nieuwsgierig in gesprek met twee jonge mensen over vrijwilligerswerk doen naast je studie en/of werk. Het is boeiend om te horen hoe zij, zelfs naast een studie en bijbaan, nog bereid zouden zijn om vrijwilligerswerk te doen. Wel geven zij aan dat acht uur per week voor hen teveel zou zijn, dat zij vooral in de avonduren en de weekenden beschikbaar zijn, maar dat ze ook inzetbaar zouden kunnen zijn als regelmatige bezoeker voor gasten met een klein netwerk. Een dergelijk gesprek zal ik in de toekomst zeker nog eens voeren om meer zicht te krijgen op de ideeën van jongeren.
Ik ga aan de slag met het organiseren van een informatiemiddag voor de vrijwilligers. Dat betekent een ruimte reserveren, nadenken over de inhoud van de middag en het maken van een powerpoint presentatie voor dit doel. Op momenten als deze is het erg fijn om met de denktank om tafel te gaan. Er komen gerichte tips die ik kan verwerken in het programma voor die middag. Naast gerichte informatie over het project De Verschilmakers, zullen we ook graag gaan sparren met de aanwezigen over het werven, begeleiden en behouden van jonge(re) vrijwilligers. Op 21 maart zijn er zes vrijwilligers aanwezig op de informatiemiddag. Er ontstaat een actieve uitwisseling en er komen goede ideeën op tafel die ik zeker zal meenemen in het proces!
Inmiddels is er contact met een collega-lid van VPTZ Nederland, die graag wil delen in de kennis en ervaring die wij opdoen bij het Oranje Fonds voor wat betreft het werven van jonge(re) vrijwilligers. Op deze manier kunnen zij ‘uit de tweede hand’ deelnemen aan ‘De Verschilmakers’. Er zijn een aantal gesprekken geweest om over en weer meer inzicht te krijgen in elkaars organisatie. Naast dit VPTZ-lid kunnen er nog vier andere leden meedoen. Het werven van deze leden verloopt via de nieuwsbrief van VPTZ Nederland.
Op 25 maart j.l. vindt er weer een dag plaats bij het Oranje Fonds. Het is mooi om te horen van de andere 24 projectleiders wat ze allemaal hebben gedaan om jonge vrijwilligers te betrekken. We hebben een intervisiemoment en een workshop van het NOV: ‘Expeditie nieuwe gezichten’. Bijzonder dat Prinses Amalia, als stagiair bij het Oranje Fonds, aanwezig is in de middag en precies aansluit bij mijn groepje. Ze vertelt levendig over haar ervaring opgedaan in een hospice als onderdeel van een maatschappelijke stage vanuit de middelbare school. Ze was op dat moment 15 jaar en vond het heel indrukwekkend maar ook heel heftig.
In april 2022 gaan we dieper in op de mogelijkheid om stages aan te bieden binnen Steun• Midden Holland. We zijn hierover in gesprek met MBO Rijnland uit Gouda. Het is nog niet zo eenvoudig binnen een vrijwilligersorganisatie. Er is immers een praktijkbegeleider nodig die de stagiair begeleidt in het dagelijks functioneren. Een praktijkbegeleider dient een relevante opleiding te hebben en voldoende werkervaring in het vakgebied, maar ook voldoende uren aanwezig te zijn. Er wordt ook gekeken naar de leerdoelen van een aantal opleidingen en of deze haalbaar zijn binnen onze organisatie. Er wordt nu onderzocht of Steun• Midden Holland aan alle eisen voldoet om een leerbedrijf te worden.
Maatschappelijke diensttijd (MDT) biedt jongeren, studenten en mensen met een tussenjaar de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen. Het doel hiervan is dat de jongere nieuwe talenten bij zichzelf ontdekt en ontwikkelt en al doende ook iets moois voor een ander doet. Het plan was om in januari al te starten, maar vanwege de maatregelen van het RIVM (maximum aantal mensen in de ruimte) hadden we in januari geen mogelijkheden. In april komt echter plotseling de vraag of we een studente in het kader van een MDT-traject vrijwilligerswerk kunnen bieden. Zij is binnen een andere organisatie uitgevallen. Er wordt besloten de studente mee te laten lopen met de kookvrijwilligers in het hospice in Waddinxveen. Dus start Marjanne op 9 mei j.l. met kook hand- en spandiensten op de maandagmiddag van 15.00-17.00 uur. Marjanne studeert Maatschappelijk Zorg en haar MDT traject is onderdeel van de opleiding. Eind juni sluit ze haar MDT traject bij ons af.
Hoe doe je dat en met welke middelen? We maken een start met het schrijven van een communicatieplan. Uit verhalen van andere organisaties blijkt dat een enthousiast verhaal in de (digitale) krant binnen de eigen regio, vaak nieuwe aanmeldingen van ook jongere vrijwilligers oplevert. Het streven is om de ervaringen van mensen onder de 50 jaar ook mee te nemen in de media.
Van het eerste jaar van De Verschilmakers is alweer 8 maanden verstreken. Er staat begin juli een werkbezoek gepland van het Oranje Fonds. Ze komen op bezoek bij het hospice in Gouda. Directeur Marianne Boone en projectleider Trudi Belgraver zullen hen daar ontvangen en hen nader laten kennismaken met Steun• Midden Holland. Verder zal er uitgebreid verslag worden gedaan van alles waar we binnen het project mee bezig zijn geweest en de resultaten tot nu toe. In september zal er een eindevaluatie van het eerste jaar volgen.
Projectleider Trudi Belgraver is in juni op vakantie. Even opladen na de vliegende start per 1 oktober 2021 en weer vol energie richting de 1e jaars evaluatie en het projectplan voor het 2e jaar.
Op 8 juli 2022 komt Melissa Evora van het Oranje Fonds op werkbezoek bij het hospice in Gouda. In een gesprek van 2 uur met directeur Marianne Boone en projectleider Trudi Belgraver wordt er gekeken hoe Steun• Midden Holland het project heeft aangepakt, welke middelen zij hiervoor heeft gebruikt en wat de resultaten zijn. Er wordt voorzichtig geconcludeerd dat de hospices te maken hebben met een wat ‘spannend’ imago voor jonge mensen. Desondanks is het gelukt om een MDT’er van 18 jaar aan te stellen. Het lijkt dan ook niet onmogelijk om jongere vrijwilligers te vinden. Dit blijkt ook uit de onderzoeken van Prof. Dr. Lucas Meijs die al sinds de negentiger jaren onderzoek doet naar vrijwilligerswerk. Hij stelt dat er vooral een moordende concurrentie is tussen vrijwilligersorganisaties, die maakt dat iedere organisatie zich dient aan te passen aan de mogelijkheden van de jongere vrijwilliger op het gebied van tijd en talenten. Tenslotte wordt Melissa rondgeleid in het hospice in Gouda en bekijkt ze een filmpje over het hospice in Waddinxveen alsmede de start van een Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT)-traject met een 18-jarige kookvrijwilliger. Zie voor het filmpje hier onder.
De maand juli staat verder in het teken van beschrijven van het 1e jaar aan de hand van een vragenlijst. Het Oranje Fonds wil graag zowel kwalitatief als kwantitatief van Steun• Midden Holland weten hoe een en ander is verlopen en hoe we zullen doorgaan met werven van jongere vrijwilligers gedurende het 2e jaar. Verder zal het 2e jaar in het teken staan van het samenstellen van een netwerk van 5 organisaties die uit de tweede hand mee mogen gaan profiteren van de kennis en ervaring van het Oranje Fonds. Steun• Midden Holland heeft besloten deze netwerkpartners te zoeken binnen branchevereniging VPTZ Nederland. Inmiddels heeft er zich een collega-lid gemeld die graag mee wil doen, dus nog vier te gaan. Als laatste vraagt het Oranje Fonds een financiële verantwoording over het 1e jaar en een begroting voor het 2e jaar. Aan de hand van deze documenten zal er in augustus een eindevaluatie 1e jaar plaatsvinden.
Hoewel we nog maar kortgeleden een werkbezoek hebben gehad van Melissa Evora van het Oranje Fonds op de locatie in Gouda, is het nu ook tijd voor de officiële evaluatie van het eerste jaar. Projectleider Trudi spreekt met Melissa via een Zoom-meeting over de gebeurtenissen in dit jaar en waar we nu staan. Melissa is tevreden over wat ze hoort en geeft aan dat het Oranje Fonds zich steeds bewust is geweest dat een organisatie die zich bezig houdt met palliatieve zorg, mogelijk te kampen heeft met een wat ‘spannend’ imago bij jongeren. Maar dat neemt niet weg dat we zeker mogelijkheden zien!
De contacten die we hebben met MBO Rijnland zijn na de zomervakantie weer opgepakt. Om als leerbedrijf aangemerkt te kunnen worden is het nodig hiervoor SBB-gecertificeerd te worden. Dit is een traject dat we gaan doorlopen, maar eens zien of dit mogelijk is. Daarnaast kunnen we studenten een praktische inkijk bieden als zij het ‘Keuzedeel verdieping palliatieve zorg’ volgen. Hiervoor hoef je namelijk geen leerbedrijf te zijn.
Verder zijn de contacten met de MDT organisatie: ‘Young Talents’ weer aangehaald. Zij zijn in gesprek met MBO Rijnland om jonge studenten de mogelijkheid te bieden een MDT via hen te volgen. Dat zou voor Steun• Midden Holland een mooie mogelijkheid zijn om jongeren binnen te halen voor specifieke taken voor een paar uur per week. Maar ook omdat het plan voor project ‘De Verschilmakers’ door het Oranje Fonds en MDT Nederland gezamenlijk is georganiseerd.
Tenslotte zijn er nu contacten met Grafisch Lyceum Rotterdam. De afdeling fotografie is bereid ons te helpen met een fotopresentatie voor het 20-jarig jubileum van Steun• Midden Holland. Daarnaast is het ook mogelijk om studenten in te zetten voor het maken van een beeldbank voor social media. Deze activiteiten vallen niet binnen een reguliere stage, maar de opleiding biedt deze mogelijkheid zodat studenten ‘vlieguren’ kunnen maken op vakgebied.
In het tweede jaar van het project zullen we actief blijven in het werven van jongere mensen (d.w.z. 21-50 jaar). Hiervoor gebruiken we diverse middelen, variërend van social media, krantenartikelen, tot contact met scholen en opleidingen.
Daarnaast is het de bedoeling 5 netwerkpartners te zoeken met wie de projectleider de kennis en ervaring van het eerste jaar gaat delen. Het werven van netwerkpartners, die we zoeken onder de overige leden van VPTZ Nederland, is nog in volle gang. Binnenkort verschijnt er een nieuwe oproep in de nieuwsbrief van VPTZ Nederland. Maar ook zal de projectleider een aantal bekende hospices direct gaan benaderen.
Op 14 en 15 oktober verzamelen de projectleiders van Oranje Fonds programma ‘de Verschilmakers’ zich op Landgoed de Horst in Driebergen voor twee dagen vol inspiratie en uitwisseling. Het programma varieert van uitwisseling van waar ieder trots op is, workshops op het gebied van werving & communicatietools en werksessies in kleinere groepen. Het tweede jaar van de Verschilmakers draait om het meenemen van vijf andere organisaties in dit programma. Steun• Midden Holland heeft er voor gekozen deze organisaties niet binnen de regio, maar binnen onze ledenorganisatie VPTZ Nederland te werven.
Naast een oproep in de nieuwsbrief van VPTZ Nederland, benadert de projectleider ook een aantal hospices in de provincie Zuid-Holland. De nieuwsbrief levert twee aanmeldingen op van een hospice uit Naarden en een grote organisatie voor ondersteuning thuis in West Brabant-Tholen. De directe benadering via de telefoon maakt betrokkenen enthousiast, ze gaan in gesprek met hun bestuurder en/of bestuur en er melden zich vervolgens nog eens vier organisaties aan. Daarmee zijn we klaar voor het tweede jaar van de Verschilmakers.
Begin oktober komt er een mailtje binnen van Meike, een leerlinge van MAVO-4 van het Coenecoop College. Haar hele klas heeft de maatschappelijke stage vorig jaar al gedaan, maar als zij-instromer moet zij hem nog doen. Graag wil ze zich 32 uur nuttig komen maken in het hospice in Waddinxveen. In de herfstvakantie maakt ze een paar hele dagen en de week erna nog een paar middagen en avonden. Een positieve ervaring voor zowel haar als ons! Hulde voor de hartelijke wijze waarop de ervaren vrijwilligers en de coördinator haar hebben begeleid. Meike dacht eraan om straks verpleegkunde te gaan studeren, daar draagt deze ervaring zeker aan bij.
Als het jubileumteam hulp zoekt bij het maken van een fotopresentatie, leggen we contact met het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR). Twee studenten doen hun uiterste best om binnen de beperkte tijd en hun deadlines voor school, een fraai resultaat neer te zetten. Helaas is dat nèt niet gelukt. Over enige tijd kunnen we weer een beroep op hen doen voor het maken van een beeldbank. Foto’s van de beide hospices en een beeld van ondersteuning thuis kunnen we goed gebruiken voor in de media. Een opdracht waaraan geen deadline hangt en dus voor studenten beter haalbaar is naast het schoolwerk.
In gesprek met René Edinga, beleidsmaker van VPTZ Nederland bezinnen we ons op een manier waarop de resultaten van het programma de Verschilmakers -naast de zes deelnemende organisaties- gedeeld kunnen worden met álle leden van de VPTZ. Vooralsnog lijkt de mogelijkheid om een module te schrijven voor de VPTZ Academie, met de tips en tops voor het werven van jongere vrijwilligers, een goede optie. Daarover later meer.
Half november komen alle deelnemende organisaties naar Het Atelier in Gouda. Naast informatie over het programma de Verschilmakers, wat ze kunnen verwachten in de komende twee jaar en een aantal take-home onderwerpen, maken we vooral kennis met elkaar. Het is duidelijk dat de organisaties naast de wens om jongere vrijwilligers te werven, nog veel meer onderwerpen delen. Er ontstaat dan ook snel een prettige uitwisseling die naar meer smaakt. De eerste werkbijeenkomst staat gepland op 26 januari 2023.
In gesprek met andere hospices van het Netwerk Verschilmakers, krijgen we de indruk dat er binnen de kerkelijke gemeenschappen wat meer dan gemiddeld een bereidheid is om vrijwilligerswerk te doen in een hospice of bij ondersteuning thuis. Bij navraag onder de zorgvrijwilligers worden er ons een aantal mailadressen van de diverse kerkbladen aangeleverd. We maken een korte wervende tekst waarmee we de lezer uitnodigen te overwegen zorgvrijwilliger te worden bij Steun• Midden Holland. Daarnaast nodigen we nadrukkelijk jongeren uit te reageren in het kader van project De Verschilmakers.
Op 26 januari j.l. is de eerste werkbijeenkomst van het Netwerk Verschilmakers. Deelnemende VPTZ-leden zijn: VPTZ West-Brabant & Tholen, het C’est La Vie-huis uit Naarden, Stichting de Mantelmeeuw uit Woerden, De Hospicegroep Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, Hospice Elim uit Moerkapelle zijn van 11.00-15.00 uur te gast in het hospice in Waddinxveen. Onderwerpen die dag zijn: het delen van de opbrengst van het eerste jaar Oranje Fonds, tips & tricks en uitwisseling tussen de deelnemers onderling over de gang van zaken op allerlei gebied in ieders hospice. Het is echt interessant om te zien hoe enthousiast ieder haar organisatie vertegenwoordigt en bereid is mee te denken met elkaar v.w.b. het werven van jongere vrijwilligers. Precies de bedoeling van het Oranje Fonds.
Samen voor Goud is een organisatie die jongeren koppelt aan organisaties. Deze jongeren kunnen vanuit Samen voor Goud een maatschappelijke diensttijd (MDT) doen op betekenisvolle plekken. Enerzijds leren zij hiervan hoe belangrijk het doen van vrijwilligerswerk is, anderzijds kunnen zij hun talenten benutten en nieuwe talenten bij zichzelf ontdekken. Zowel voor de organisatie als de jongere een positieve ervaring. Van maart tot eind juni verrichten 2 leerlingen van de Driestar in Gouda vrijwilligerswerk in het hospice in Waddinxveen.
Naast de hernieuwde kennismaking met Samen voor Goud, heeft Steun• Midden Holland nu ook contact met een andere organisatie voor MDT trajecten. Het gaat hier om Young Talents, een organisatie die aan de slag gaat in Gouda.
Daarnaast wordt er bij MBO Rijnland gewerkt aan een keuzemodule Palliatieve zorg. Het is nog niet duidelijk aan welke voorwaarden een stageplek moet voldoen, maar daarover zullen we in contact blijven.
De vijf aangesloten VPTZ-collega’s bij het Netwerk Verschilmakers zijn enthousiast en betrokken. Er is regelmatig contact met alle betrokkenen en er worden vragen beantwoord. Steun• Midden Holland stelt voor om de volgende netwerkbijeenkomst op 4 mei, een workshop te organiseren op het vlak van communicatie en marketing. Hoe breng je je organisatie het meest succesvol onder de aandacht en hoe communiceer je hierover op social media en andere mediakanalen? Met het oog op de komende training social media bij VPTZ Nederland, kan het goed zijn om de communicatie in een fris nieuw jasje te steken. Daarom wordt Chulah Berkowitz van ‘Chulah communiceert’ uitgenodigd om een workshop op maat voor vijf VPTZ-leden en Steun• Midden Holland te organiseren. Onze teamondersteuner Annette Bekker, die de social media onderhoudt, is hierbij ook uitgenodigd.
Op 23 maart is alweer de derde werkbijeenkomst van jaar twee van het programma ‘De Verschilmakers’. De ochtend wordt besteed aan intervisiegroepen. Onderwerpen die aan de orde komen: waar loop je tegen aan in het proces van werven van jongere vrijwilligers, wat zijn weerstanden binnen de eigen organisatie. In gesprek met het Oranje Fonds en de andere projectleiders worden tips en tricks gedeeld. In de middag staat er een workshop gepland over ‘Verandertheorie en Effectmeting’. Het is de bedoeling dat de projectleiders de komende tijd gaan meten in hoeverre ze in lijn liggen met de beschreven doelen.
We gaan in gesprek met Chulah Berkowitz over waar VPTZ-organisaties mee bezig zijn en hoe we jongere vrijwilligers zouden kunnen werven. Chulah ziet meteen mogelijkheden en legt uit dat het minder effectief is om te werven met het ‘product’ van onze organisatie als onderwerp, maar dat het vooral de ‘Why’ is die naar voren wordt gebracht. Waarom doen we wat we doen, wat is onze drijfveer, daarmee raak je het gevoel van lezers/toehoorders. Soms is het goed om iets onverwachts of zelfs confronterends te communiceren, dat maakt dat mensen ineens anders tegen ons werk aan kijken. Chulah zal een mooie workshop voorbereiden.
Teamondersteuner Annette en projectleider Trudi volgen samen de training Social Media van VPTZ Nederland. Behalve technische tips om het uiterste uit de media te halen en het bereik te vergroten, wordt er ook geadviseerd welk medium geschikt is voor welk doel. Specifiek voor onze organisaties binnen VPTZ Nederland wordt geadviseerd om Facebook wekelijks te gebruiken om een grote groep te bereiken met een foto en een kort verhaaltje. Instagram is met name geschikt voor sfeerbeelden vanuit de organisatie. LinkedIn wordt bij voorkeur gebruikt om onze ‘zorgpartners’ te bereiken, te informeren en uit te nodigen voor contact. Er worden ook adviezen gegeven om in je ‘content-kalender’ data op te nemen om speciale landelijke dagen onder de aandacht te brengen of te laten zien hoe wij als organisatie deze dagen gedenken.
De Lentefair wordt georganiseerd in de jonge wijk Triangel in Waddinxveen. Via social media worden alle deelnemers aan de fair bekend gemaakt en beschreven wat het doel is van deelname. In ons geval gaat het om het werven van (jongere) vrijwilligers. De Lentefair wordt goed bezocht en we spreken veel mensen, maar er zijn -nog- geen directe aanmeldingen. Wel zeggen mensen dat ze er graag nog eens naar kijken zodra ze vanuit andere steden verhuisd zijn naar Waddinxveen.
Op 4 mei zit het Netwerk Verschilmakers weer bij elkaar. De workshop van Chulah Berkowitz is erg interessant en maakt veel los. We verzoeken Chulah een vervolg workshop te organiseren voor de volgende netwerkbijeenkomst op 5 september a.s. Naast alle informatie op het gebied van marketing en communicatie wordt er over en weer druk uitgewisseld. Zo hebben we het over het benaderen van plaatselijke bedrijven om hen te enthousiasmeren hun werknemers vrijwilligerswerk te laten doen deels in ‘de baas z’n tijd’. Dit is iets wat steeds meer werkgevers aanbieden. Ook bespreken we de mogelijkheid om jongeren te vragen ons voor een jaar te komen helpen als vrijwilliger. De indruk bestaat dat voor jongeren een jaar te overzien is en als ze langer willen blijven dan kan dat altijd. Tenslotte zijn er goede ervaringen met jongeren te vragen welk specifiek talent ze bij ons in zouden willen zetten. Dan gaat het meer over een specifieke taak en minder om een vast aantal uren.
Vlak voor de zomervakantie merkt projectleider Trudi dat er geen communicatie is tussen ‘Samen voor Goud’ en Steun• Midden Holland, dus trekt aan de bel. Immers, vlak na de schoolvakantie is de tijd dat er een nieuwe groep leerlingen MDT trajecten zullen gaan doen? Precies in die tijd komen we er achter dat er in Waddinxveen ook een MDT-organisatie is gestart: ‘Make A Difference(MAD)-Waddinxveen’. Het zal nog even duren eer we contact krijgen met deze organisatie, maar we zien direct mogelijkheden. Samen voor Goud kan leerlingen van Driestar College leveren voor het hospice in Gouda en MAD-Waddinxveen leerlingen van Coenecoop College voor het hospice in Waddinxveen. Zo komt ons doel: de jongere als vrijwilliger in onze organisatie, steeds dichterbij.
In dezelfde tijd komt MDT Sprint op ons pad. Sprint is onderdeel van NJR (Nederlandse Jongeren Raad) en CNV. Zij organiseren MDT-trajecten voor de wat oudere studenten die een tussenjaar doen. Vaak hebben deze studenten er al een aantal jaar HBO of Master erop zitten en hebben wat meer overstijgende vaardigheden te bieden. Ze doen dan ook graag iets voor het management van een organisatie of organiseren bijv een evenement. Dat laatste is onze wens. Het zou mooi zijn als 1 of 2 Sprinters iets kunnen organiseren om leerlingen van middelbare scholen over de streep te halen vrijwilligerswerk te gaan doen bij Steun
In de maand juni gaat de projectleider op vakantie. Tijdens haar vakantie vindt er een bijeenkomst plaats bij het Oranje Fonds. De vijf netwerkpartners van VPTZ Nederland zijn ook uitgenodigd voor deze bijeenkomst en zullen de informatie ophalen ook voor de projectleider.
De maand juli is zeker ook bedoeld voor het maken van verslagen voor het tweede jaar van het project Verschilmakers en het Netwerk Verschilmakers. Het valt niet mee om een positief verslag te schrijven, vooral omdat in het tweede jaar wat tegenslag is geweest in het werven van jongeren. Het Netwerk Verschilmakers daarentegen loopt goed en de vijf betrokken VPTZ-leden zijn erg enthousiast. In een mondeling gesprek met het Oranje Fonds kijken we niet alleen terug naar het tweede jaar, maar benoemen ook de kansen voor het derde jaar. Al met al meer dan voldoende om het derde en laatste jaar van de Verschilmakers in te gaan.
Een groot deel van de uren voor de Verschilmakers zijn in augustus en september besteed aan het finetunen van de MDT-trajecten in Gouda. Er is een vrijwilliger en een back-up vrijwilliger gevonden om de leerlingen in het Hospice te gaan begeleiden. Er worden afspraken gemaakt met Samen voor Goud en contact gelegd tussen de begeleidster(s) en de organisatie. Vervolgens staat een Goudse coördinator op de wervingsmarkt op het Driestar College en melden zich twee leerlingen zich aan. Helaas is het nog niet gelukt om MAD-Waddinxveen te spreken te krijgen. De coördinator is op vakantie en zal eind september pas terug zijn. In Waddinxveen is MDT nog maar net gestart. Vlak voor de vakantie is er een pilot gedraaid met een aantal jongeren, een wervingsmarkt staat gepland op 26 oktober in het Coenecoop College. Of zij twee perioden per jaar gaan draaien met leerlingen is maar de vraag.
In de afgelopen jaren hebben we vaker contact gehad met MBO Rijnland. Oorspronkelijk om te onderzoeken of Steun• Midden Holland als stagebedrijf zou kunnen fungeren. Dit stuitte op organisatorische problemen. Destijds vertelde de teamleider ‘Welzijn & Zorg’ dat ze bezig waren een module te ontwikkelen: Keuzedeel ‘Verdieping Palliatieve Zorg’. Voor ons heel interessant om te onderzoeken of jonge studenten op deze manier bij ons binnen kunnen komen en wellicht aansluitend nog wat vrijwilligerswerk willen doen. Ook MBO Rijnland verdiept zich in MDT, zo vragen we ons af of studenten extra gemotiveerd zullen zijn dit keuzedeel te volgen tegen alle voordelen van een MDT traject. In november praten we hierover door.
Begin september is de volgende bijeenkomst met de Netwerkpartners Verschilmakers. Voor deze dag is communicatie adviseur Chulah Berkowitz opnieuw uitgenodigd. Ze zet de theorie nog een keer kort uiteen en gaat daarna de vertaalslag naar de praktijk maken. Daar komen heel bruikbare ideeën uit. Manieren om pakkende teksten te schrijven voor Social Media, maar ook ideeën om bijvoorbeeld een promotiefilmpje te maken voor het werven van jongeren als vrijwilliger binnen onze organisaties. Iedereen is wederom erg enthousiast. Chulah weet de materie zó mooi op maat te maken voor precies onze doelgroep en de ‘why’ waarom wij dit werk doen.
In oktober vindt in Driebergen de aftrap plaats van het derde en laatste jaar van De Verschilmakers. Het Oranje Fonds heeft een goed gevuld programma van twee dagen samengesteld, waarbij van elk project op de eerste dag de bestuurder aansluit. Het thema van deze dag is ‘verduurzaming’: hoe zorgen we ervoor dat alle winst van drie jaar Verschilmakers in stand blijft of zelfs kan blijven groeien. Zoals we inmiddels gewend zijn van het Oranje Fonds, zijn de sprekers en de werkopdrachten voor de projectleiders en hun bestuurders goed op elkaar afgestemd. Aan het einde van de eerste dag hebben projectleiders en hun bestuurders goed op hun netvlies wat hen te doen staat het aankomende jaar tot 1 oktober 2024. Op de tweede dag zijn we vooral bezig met impactmeting onder leiding van het onderzoeksbureau ICE Impact Centre Erasmus uit Rotterdam. Door ervaringsverhalen op te halen bij bestuur, teamleden en vrijwilligers van onze organisaties, kunnen de projectleiders aantonen wat de impact is van een project als De Verschilmakers. De uitkomsten kunnen gedeeld worden met stakeholders, wat de subsidiestroom en betrokkenheid ten goede komt.
Oktober en november worden eveneens gebruikt om kennis te maken met de nieuwe MDT-organisatie MAD(Make A Difference)-Waddinxveen, en diens coördinator Niels Verdouw. MAD-Waddinxveen werkt samen met het Coenecoop College, middelbare school voor MAVO, HAVO en VWO. Leerlingen kunnen er voor kiezen een MDT traject te doen als vervanging voor de Maatschappelijke Stage. Er wordt uitgebreid kennis gemaakt met Niels en afgestemd wat de verwachtingen over en weer zijn. Er wordt afgesproken dat Niels een aantal leerlingen mee zal nemen voor een kennismaking, zodat er over en weer gekeken kan worden of er een match is. Vanaf februari 2024 zullen er twee leerlingen iedere donderdag aanwezig zijn om een aantal uur hand- en spandiensten te verrichten. In de tussentijd heeft Steun• Midden Holland al een vaste verbintenis met Samen voor Goud uit Gouda. Samen voor Goud werkt samen met het Driestar College. In principe zullen wij in Gouda eveneens ieder half jaar twee ‘doe-plekken’ aanbieden voor leerlingen van de Driestar die graag vrijwilligerswerk in een hospice willen doen.
In november vindt er een vervolggesprek plaats met Jasper van Waardenburg, onderwijskundig teamleider welzijn en zorg bij MBO Rijnland. Al pratend merken we dat het voor stageplekken voor het keuzedeel ‘Palliatieve Zorg’ wellicht nog iets te vroeg is. Ik vertel Jasper uitgebreid over mijn contacten met de MDT-organisaties Samen voor Goud en MAD-Waddinxveen. Hij wil heel graag in contact komen met beide organisaties. Er zijn veel leerlingen die moeite hebben met solliciteren naar een stageplek. Als zij eerst een MDT-traject kunnen doen, waarbij ze geholpen worden met een CV en de sociale interactie op een werkplek, dan is een stage wellicht haalbaarder voor hen. Als de beide MDT-organisaties doe-plekken kunnen aanbieden op specifieke zorgplekken, bijvoorbeeld in de palliatieve zorg, of de zorg voor NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel), dan kunnen zij vervolgens kiezen voor een betreffend keuzedeel en zou een volgende stap een stasge op die plek kunnen zijn. Ik spreek af met Jasper dat ik MBO Rijnland zal introduceren bij de beide MDT-organisaties en mochten zij interesse hebben, dan een afspraak met z’n allen plannen.
De vijf hospices die met Steun• Midden Holland meelopen in het project De Verschilmakers, komen voor de eerste bijeenkomst van het laatste jaar naar Waddinxveen. Het thema van deze bijeenkomst is MDT. We spreken uitgebreid de mogelijkheden van MDT voor hun organisatie. Iedereen reageert enthousiast en ziet mogelijkheden. We spreken af dat deze vijf hospices gaan onderzoeken waar MDT organisaties zitten in hun regio en met welke middelbare scholen of MBO’s zij samenwerken. Hier komen we later op terug. Verder spreken we af dat we in de loop van het jaar gezamenlijk een creatieve en aansprekende procesbeschrijving zullen gaan maken voor VPTZ Nederland, zodat onze 200 mede-leden gebruik kunnen maken van de ervaringen die we opgedaan hebben binnen het project.
Begin januari zitten we bij elkaar: MBO Rijnland en MDT-organisaties Samen voor Goud en MAD-Waddinxveen, bij elkaar gebracht door Steun• Midden Holland. Het wordt al snel duidelijk hoe blij de drie partijen zijn om elkaar te spreken. Er wordt een stukje maatwerk afgesproken, speciaal voor de MBO doelgroep in het domein welzijn en zorg. Jasper (MBO) legt uit dat ze veel leerlingen hebben met een achterstand op sociaal gebied en soms ook in Nederlandse taal. Deze leerlingen komen niet uit de verf als ze solliciteren op een stageplek. Als zij in het eerste opleidingsjaar een MDT traject kunnen doen op een doe-plek in het sociale domein, waarbij de MDT organisatie hen helpt met het maken van een CV en sollicitatievaardigheden leert, zij minder snel zullen uitvallen. Samen voor Goud en MAD-Waddinxveen gaan speciaal voor de MBO-doelgroep een gezamenlijk project opzetten met een eigen naam en specifieke doe-plekken. Er wordt o.a. gedacht aan doe-plekken die gerelateerd zijn aan de keuzevakken van MBO Rijnland. De partijen spreken hun dankbaarheid uit dat Steun• Midden Holland hen bij elkaar heeft gebracht. Bij het zoeken naar een naam voor dit gezamenlijke project wordt er gedacht aan ChangeMakers als verwijzing naar De Verschilmakers.
In gesprek met beleidsmaker René Edinga stemmen we af wat een goede vorm kan zijn waarin we de overige leden van VPTZ Nederland kunnen meenemen in het werven van jongere vrijwilligers en de inzet van MDT’ers. René geeft aan: maak er geen lijvig stuk van, maar zoek naar een aansprekende creatieve vorm. Het introduceren van de ervaringen van de Verschilmakers binnen Steun• Midden Holland en bij de netwerkpartners Verschilmakers, zouden we kunnen doen met een online workshop waarna de leden aan de slag kunnen met een deels getekend, deels tekstueel stappenplan. Gaandeweg het derde jaar van de Verschilmakers zal dit vorm krijgen.
In mijn vorige blog schreef ik over de wijze waarop we onze kennis en ervaringen met jonge Verschilmakers binnen de palliatieve zorg denken te kunnen gaan delen met onze +/- 270 mede-leden van de VPTZ. Op zoek naar een deskundige partner om een deels getekend, deels tekstueel stappenplan vorm te geven stuitte ik op StiftShift, het bedrijf van een senior communicatie adviseur met een creatieve hand van tekenen. De bedoeling is om onze ervaringen met jonge Verschilmakers weer te geven in een ‘praatplaat’, een poster/tekening die het hele proces weergeeft. Daarnaast ontvangen we van haar ook de afbeeldingen van de afzonderlijke stappen. Een van de mogelijkheden is om de afzonderlijke afbeeldingen met ondersteunende tekst af te drukken in een klein boekje. De volgende stap zou kunnen zijn: het verhaal aanbieden aan de VPTZ en gezamenlijk kijken op welke wijze we de kennis gaan delen met de VPTZ-leden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een workshop tijdens een jaarbijeenkomst zijn, maar ook een webinar of afspraak op locatie. Wordt vervolgd…
Hoewel de opdracht van het Oranje Fonds is om zoveel mogelijk jongeren tussen de 14 en 21 jaar een betekenisvolle ervaring op te laten doen in onze organisatie, wordt steeds duidelijker dat bij Steun• Midden Holland het niet om de grote getallen gaat (14 jongeren in 2,5 jaar tijd), maar dat vooral de impact die een dergelijk traject heeft op zowel leerling/student, de (terminale) gast, als op de organisatie, groot is!
En dan zitten we ineens in het laatste half jaar van project De Verschilmakers. April, mei en juni waren maanden waarin er volop MDT’ers rond liepen in beide hospices. In totaal vier middelbare scholieren en vier MBO’ers. Voeg daar nog bij twee snuffelstagiairs van VMBO Zorg&Welzijn. Eindelijk hebben we de routine te pakken. Tweemaal per jaar werven van leerlingen en studenten en inspelen op ad hoc vragen van scholen. Verder worden er op diverse scholen lezingen en vragenuurtjes verzorgd door ons ‘Open Huis-team’. Hieruit komen weer nieuwe aanmeldingen voort.
In mei doen we voor hospice Waddinxveen een oproep voor zomervrijwilligers. De afgelopen jaren gebeurde het nog wel eens dat we (deels) moesten sluiten omdat we vanwege vakanties het rooster niet rond kregen. De zomervrijwilligers kregen een training van een middag en werden gekoppeld aan ervaren vrijwilligers. Een groot succes, niet in de laatste plaats omdat er diverse jongeren zich aangemeld hebben en na de zomer een stukje vrijwilligerswerk blijven doen.
In de tussentijd speelt er in ons VPTZ netwerk veel. Het was al duidelijk dat het samenwerken met vijf andere hospices in het kader van De Verschilmakers op het gebied van vinden en binden van jongeren, een groot succes is geweest. Zo zelfs dat we aan de slag zijn gegaan met plannen om ons gehele VPTZ netwerk van hospices te informeren over de lessen en successen die we hebben ervaren in drie jaar De Verschilmakers.
Zoals ik vorige keer al schreef zijn we begonnen met het door Marjolein van Stiftshift laten tekenen van een praatplaat. Aan de hand van deze plaat kunnen we het pad wat we hebben afgelegd goed vertellen. Vervolgens is door Danielle Vernhout de praatplaat vertaald naar woorden, die door Tjeerd van Kopwit in een prachtige vorm gegoten is. De drukker maakt hiervan een fraai en informatief boekje voor ons. Met deze boekjes zullen we de komende tijd op pad gaan naar onze collega-leden van VPTZ Nederland. Binnenkort zal er op deze website aan het onderwerp De Verschilmakers nog een vierde onderwerp worden toegevoegd: Workshops. Daar kunnen collega-leden voor inschrijven.
Eind juli vroeg Oranje Fonds van om een tussentijdse evaluatie. Hierin werd me gevraagd uitgebreid te beschrijven wat de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten zijn geweest van het derde jaar. In december 2024 volgt er nog een eindverantwoording van het gehele project en dan zit het er op.
In de tussentijd is september onherroepelijk de laatste maand voor mij als projectleider. Mijn werkzaamheden variëren nu van het werven van nieuwe leerlingen en studenten voor een volgend MDT traject, het beschrijven van alle processen die in de afgelopen jaren ontwikkeld zijn en het afronden van de druk van het boekje voor onze collega-leden. Hoewel ik nog beschikbaar blijf voor het inwerken van een jongerencoördinator en de workshops voor VPTZ-leden, stopt daar dan ook mijn carrière. Ik kijk met trots en tevredenheid terug op de afgelopen drie jaar. Tot ziens allemaal!