Vrijwilligerswerk in hospice is juist ook iets voor jongeren

donderdag - 22 december 2022

In het AD van 22 december 2022 is een artikel verschenen over het project 'de Verschilmakers' en in het bijzonder een interview met Marije Suijker-van Nieuwkoop en Laurien Vogelaar, twee jonge zorgvrijwilligers van het hospice in Gouda.

 

Als je een account hebt op het AD, dan kun je het artikel van Ellen van Leeuwen daar ook lezen. Foto gemaakt door Sandra Zeilstra.

 

Vrijwilligers in een hospice? Die zijn grijs, gepensioneerd en zitten bomvol levenservaring. Niet bij Steunpunt Midden-Holland waar ze via het project De Verschilmakers jonge vrijwilligers werven voor het hospice in Gouda en Waddinxveen. Marije Suijker-van Nieuwkoop (28) en Laurien Vogelaar (44) vertellen hoe het is om jong te werken met mensen die sterven.

 

Eng?

Eng? Dat vindt Suijker-van Nieuwkoop niet. ,,Ik heb altijd een fascinatie gehad voor de uitvaartbranche, maar werken daarin werd me vanwege mijn leeftijd afgeraden. Het zou te heftig zijn voor mensen als ik met een jong gezin.”

 

Om toch ervaring met doodgaan op te doen, werkt Suijker-van Nieuwkoop nu als vrijwilliger bij Steun. Midden-Holland. In team Ondersteuning Thuis verzorgt en begeleidt ze mensen die thuis willen sterven. Is het zo heftig als haar werd geschetst? ,,Absoluut niet. Ik vind het niet zwaar, ik krijg er juist energie van. Ik ben geïnteresseerd in het doodgaan en hoe mensen het laatste stukje van hun leven ingaan.”

 

Bij het hospice waren ze speciaal op zoek naar jongeren. ,,We zoeken vrijwilligers tussen de 21 en 50 jaar, dat is al heel jong. Want de meeste vrijwilligers hier zijn ruim boven de vijftig”, legt projectleider Trudi Belgraver uit. Belgraver leidt het project De Verschilmakers voor Steun. Midden-Holland. Via dit programma biedt het Oranje Fonds drie jaar lang intensieve ondersteuning en begeleiding aan organisaties die hun vrijwilligersbestand willen verjongen.

 

Scholen

Belgraver legt contact met scholen - middelbaar en beroepsonderwijs - om te kijken of leerlingen of studenten een maatschappelijke stage of diensttijdtraject willen vervullen bij het hospice. Bovendien werft ze actief jongeren via social media en kranten. ,,Afgelopen week heb ik contact gelegd met een aantal kerken. We krijgen de indruk dat jongeren binnen de kerken nog meer opgevoed worden in wat doen voor een ander.”

 

Maar het is nog een hele kluif om jonge vrijwilligers te vinden. ,,De huidige generatie heeft het druk met studie en werk, ze moeten geld verdienen. Bovendien heeft een hospice bij veel mensen een negatief imago: daar liggen mensen dood te gaan, dat is eng.”

 

Opa’s en oma’s

Suijker ervaart niet dat cliënten of familieleden haar te jong vinden: ze denkt juist dat haar leeftijd in haar voordeel werkt. ,,Ik ben zelf nog geen naaste verloren, alleen opa’s en oma’s. Daardoor word ik niet direct geraakt, omdat ik het niet aan een eigen situatie koppel. Dat maakt het voor mij misschien minder zwaar.”

 

Vogelaar kwam met het hospice in contact omdat ze op haar jonge leeftijd al werd geconfronteerd met haar eigen sterfelijkheid. Ze heeft borstkanker met uitzaaiingen en wordt niet meer beter. ,,Ik hoorde regelmatig dat jonge vrouwen die gaan wegvallen naar een hospice gaan voor de laatste fase, en dat er dan zoveel rust over ze komt en ze meer kunnen loslaten.”

 

Om te ontdekken of een hospice ook bij haar past, bezocht ze de open dag van Steun. Midden-Holland. Daar sprak ze met vrijwilligers. ,,Zij spraken zo liefdevol over het werk en wat het hen bracht. Veel mensen denken dat het zwaar werk is, maar de vrijwilligers lieten mij zien dat ze niet alleen maar geven, maar ook zelf veel energie uit dit werk halen.”

 

Nu draait ze diensten in het hospice, samen met haar collega’s die behoorlijk ouder zijn. ,,Ik vind het echt leuk om met een collega een dienst te draaien, ook al zijn het allemaal oudere vrouwen. Ze zijn heel liefdevol en betrokken en omdat je samen zoiets waardevols doet, heb je al snel een klik met elkaar.”

 

Beide dames raden het leeftijdsgenoten aan ook vrijwilligerswerk bij het Steun. Midden-Holland te doen. ,,Het moet wel bij je passen, het is wel anders dan bier tappen in de voetbalkantine”, vindt Vogelaar. Het vrijwilligerswerk staat voor op het lijstje van dingen die ‘heilzaam voor haar zijn’. ,,Het is een toevoeging aan mijn leven, maar voor veel mensen past het niet omdat er zoveel dingen zijn waarvan je vindt dat ze eerst moeten.”

 

krantenartikel AD